Elektrische auto rijden

Elektrisch rijden? Ga zonder zorgen op reis

Voordat je op vakantie kan vertrekken, moet je wel wat regelen. Denk aan: een vrijwilliger vinden om je planten water te geven, je reservering dubbelchecken en je verwarming lager zetten om energie te besparen. Ga je met de elektrische auto op reis, dan komen daar nog een aantal to-do’s bij. Maak je geen zorgen: dankzij onze tips wordt elektrisch rijden een fluitje van een cent – hoe ver je het ook gaat zoeken!

Laadpalen onderweg

Van de ‘Route du Soleil’ maak jij de ‘route du laadpalen’. Het is makkelijk om te weten waar je onderweg je elektrische wagen kan opladen, en je traject een beetje af te stemmen op die info. Er bestaan verschillende apps om laadpalen te vinden, zoals PlugShare, Plugsurfing, Chargemap en Smoov

Als je er meerdere dagen over doet om op je bestemming te geraken, is een accommodatie met laadpaal mooi meegenomen. Terwijl je auto oplaadt, kruip jij rustig onder de wol. Moet je het met een gewoon stopcontact stellen? Dan neem je het best een laadkabel met een stroombegrenzer mee.

Tip: snelladers besparen je heel wat tijd. Op een half uur (net genoeg om een tas koffie te drinken of je lunch te verorberen) laden ze je auto voor zo’n tweederde op, zodat je weer een eind verder kan. Check vooraf of je wagen compatibel is met een snellader, en weet dat je je batterij op de lange termijn wel meer plezier doet met trager opladen.

Het bereik van je elektrische auto

Net zoals thuisbatterijen maakten batterijen van elektrische auto’s een enorme evolutie door. Afhankelijk van het merk en model, kan je tussen de 200 en 500 kilometer bollen voordat je op zoek moet naar een oplaadpunt. 

Gooi onderweg sowieso af en toe een blik op het bereik van je elektrische auto. Dat kan bijvoorbeeld afnemen als het koud is – geen onbelangrijk detail voor wie gaat wandelen in de bergen of de skilatten aanbindt. Net omdat de actieradius kan verkleinen, doe je er goed aan om een marge in te bouwen en op tijd te stoppen voor een oplaadbeurt.

Elektrisch rijden: je batterij

Wist je dat je door je rijstijl aan te passen de levensduur van je batterij gevoelig kan verlengen? Zo helpt het om een constante snelheid aan te houden, al dan niet met behulp van cruise control. Verder loont het om niet te bruusk te remmen of te hard op te trekken. Een sportieve rijstijl is namelijk belastend voor je accu. ‘Regeneratief remmen’ zorgt er dan weer voor dat je langer toekomt met je batterij-inhoud. Je auto laadt namelijk op wanneer je remt door je voet van het gaspedaal te halen (in plaats van het rempedaal te gebruiken). Als je goed anticipeert op het verkeer, moet je de rem alleen gebruiken om volledig tot stilstand te komen.

100% is niet zo’n goed idee

Voor lange reizen is een 100% opgeladen batterij natuurlijk handig om zonder problemen ver te geraken. Maar idealiter beperk je een volle batterij zo veel mogelijk, om vroegtijdige slijtage te vermijden. Een laadniveau tussen 20% en 80% is ideaal voor de lithium-ionbatterijen die in de meeste elektrische auto’s zitten. Vermijd wel extreem lage (onder 20%) of hoge (boven 80%) laadniveaus om de batterij te sparen.

Voila, je bent nu helemaal klaar om de koffers in de auto te gooien en te genieten van een welverdiend verlof!

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie besparen
Tips & tricks

3 tips om energie te besparen in de zomer

Dat jij tijdens de zomermaanden wellicht blaakt van de energie, betekent natuurlijk niet dat je keukentoestellen plotseling stroom in overvloed hebben. We staan er iets