Dynamisch tarief interessant

Wanneer is een dynamisch tarief interessant?

Bij Energie.be kan je instappen op het dynamisch tarief. Zo’n dynamisch contract houdt rekening met de fluctuerende prijzen per uur voor elektriciteit en gas. Je betaalt dus minder als je je energieverbruik op die schommelingen kan afstemmen of de schommelingen kan opvangen met een thuisbatterij. Maar wat als je bijvoorbeeld enkel zonnepanelen hebt?

Het dynamisch energiecontract in een notendop

De wet van vraag en aanbod bepaalt dat stroom goedkoper is wanneer weinig mensen er nood aan hebben. De vraag is meestal laag tussen 1 en 5 uur ’s nachts. Tussen 13 en 16 uur ’s middags is het aanbod dan weer erg hoog, omdat dan de productie van zonne- en windenergie op volle toeren draait. Bij een dynamisch tarief betaal je elk uur een andere prijs en doe je dus je voordeel als je in die goedkoopste uren je elektrische auto oplaadt, je warmtepomp laat draaien of een andere grootverbruiker aan het werk zet. Want inderdaad, met je laptop of gsm-lader maak je het verschil niet. 

Zonnepanelen met het dynamisch tarief

Het dynamisch tarief heeft zeker voordelen, maar voor wie enkel zonnepanelen heeft, is de situatie iets ingewikkelder. Volg even mee.

Op de goedkope tijdstippen (midden op de dag, wanneer de zon schijnt), neem jij geen stroom af van het net, zodat je niet profiteert van de goedkope uurtarieven op dat moment. Op de momenten dat stroom duurder is (‘s avonds), moet jij net wél elektriciteit aankopen, waardoor je met een dynamisch contract dus meer op de dure avonduren afneemt.

Ons variabele contract houdt rekening met een gemiddelde maandprijs, waarin dus zowel de goedkope als de dure uren verrekend zijn. Zonder thuisbatterij of slimme sturing is dat de beste keuze. 

Thuisbatterij of slimme sturing?

Ook met een thuisbatterij ben je nog niet zeker dat je voordeliger uitkomt met een dynamisch tarief. Als je daar geen slimme sturing aan toevoegt, zal je batterij de opgeslagen elektriciteit nog altijd niet op de duurste momenten inzetten. De prijzen stijgen en dalen ook niet elke dag op hetzelfde moment. Je moet ze dus nauwgezet opvolgen én erop inspelen met slimme sturing om voordeel te hebben van een dynamisch tarief. 

Slimme sturing zorgt ervoor dat net op goedkope momenten je grootverbruikers aanspringen of je elektrische wagen opgeladen wordt. 

Conclusie

Het dynamisch tarief biedt flexibiliteit en onafhankelijkheid, en kan interessante besparingen opleveren. Het is niet voor iedereen de beste keuze, maar wanneer je een elektrische wagen, een warmtepomp of een andere grootverbruiker hebt, wordt het in combinatie met slimme sturing wél een bijzonder slim idee. Lees meer over in onze eerdere blog over het dynamisch tarief. Via onze klantendienst kan je bij ons het dynamisch tarief aanvragen. We helpen je graag om de beste keuze te maken op basis van je specifieke situatie en energieverbruik.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

warmtepomp installeren
Energie uitgelegd

Warmtepomp installeren: do or don’t?

Een warmtepomp is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een populaire keuze voor wie duurzaam wil verwarmen. Uit cijfers van Climafed, de Belgische federatie voor klimaattechnologieën,

goedkoop verhuizen
Tips & tricks

Goedkoop verhuizen in 5 tips

Dat een huis of appartement kopen of huren geld kost, spreekt voor zich. Maar ook verhuizen kan nefast zijn voor je bankrekening. Gelukkig zijn er

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en