capaciteitstarief energie

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Bij Energie.be hechten we veel belang aan eenvoud en transparantie. Daarom kan je je verbruik makkelijk opvolgen via je klantenzone. Je ziet er onder meer je maandelijkse ‘piek’: je hoogste elektriciteitsverbruik van de maand, op basis waarvan je capaciteitstarief wordt berekend. Hier zetten we op een rij wat dat tarief precies is, en hoe je maandelijkse verbruikspiek zich verhoudt tot wat je effectief moet betalen.

Waarom was het capaciteitstarief nodig?

Op 1 januari 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd. Zoals we in een eerder blogartikel uitlegden, hangt het bedrag op je energiefactuur sindsdien niet meer alleen af van hoeveel elektriciteit je verbruikt, maar ook van hoeveel je tegelijkertijd verbruikt. Je zogenaamde piekvermogen speelt een belangrijke rol. Als je veel huishoudtoestellen tegelijk laat werken, neem je veel stroom af, waardoor je piek hoog is en je meer betaalt. Door consumenten aan te moedigen om hun verbruik te spreiden, wil de VREG een overbelasting van het net vermijden. Dat is een reëel gevaar nu we met z’n allen steeds meer elektriciteit verbruiken, onder meer door elektrisch te rijden.

Effectieve vs. gemiddelde maandpiek

Zowel op Mijn Fluvius als in onze klantenzone kan je je piekvermogen raadplegen. Maar wie die twee bronnen naast elkaar legt, merkt dat die niet exact dezelfde cijfers tonen. Op Mijn Fluvius zie je per maand twee waarden:

  • Je effectieve maandpiek 

Dit is je hoogste verbruikspiek van die maand. In feite komt dit neer op het hoogste kwartiervermogen van de maand. Je digitale meter registreert namelijk elk kwartier je verbruik.

  • Je gemiddelde maandpiek
    Dit is het gemiddelde van je pieken over een periode van twaalf maanden. Het is dit getal dat energieleveranciers gebruiken op hun afrekeningen, en dat je dus ziet staan in je Energie.be-klantenzone.

We maken het even concreet:

Hoe je capaciteitstarief wordt berekend

Als je een digitale meter hebt en een jaarafrekening, dan berekenen we je capaciteitstarief door het gemiddelde te nemen van de effectieve pieken van de afgelopen twaalf maanden, en nemen we daar nog eens het gemiddelde van. Dit komt voor jou voordelig uit, omdat een incidentele piek minder zwaar meetelt. Hoewel zo’n uitschieter het hele jaar invloed heeft, wordt het effect ervan verzacht door de overige elf maanden. Heb je een digitale meter en een maandafrekening, dan nemen we de gemiddelde piek over twaalf maanden.

Als je een klassieke meter hebt, die geen pieken kan meten, dan betaal je een minimumbijdrage, die overeenkomt met een piek van 2,5 kW. Die vermenigvuldigen we met een kost per kW.

Wat is het maximumtarief?

Hou je je verbruik in het algemeen goed onder controle, maar veroorzaakte je uitzonderlijk toch een piek? Om te vermijden dat je oneerlijk veel moet betalen, kan wie jaarlijks minder dan 750 kWh verbruikt aanspraak maken op het maximumtarief van 0,19 euro per kWh (exclusief btw). Als voor jou de combinatie van het capaciteitstarief en het nettarief per kWh boven dit maximumtarief uitkomt, betaal je enkel het maximumtarief. Je betaalt wel altijd de minimumbijdrage van 2,5 kW. Let op: met een klassieke meter geldt het maximumtarief niet.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

capaciteitstarief energie
Energie uitgelegd

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Bij Energie.be hechten we veel belang aan eenvoud en transparantie. Daarom kan je je verbruik makkelijk opvolgen via je klantenzone. Je ziet er onder meer

Dynamisch tarief interessant
Energie uitgelegd

Wanneer is een dynamisch tarief interessant?

Bij Energie.be kan je instappen op het dynamisch tarief. Zo’n dynamisch contract houdt rekening met de fluctuerende prijzen per uur voor elektriciteit en gas. Je