Dit jaar krijgen alle eigenaars van zonnepanelen in Vlaanderen een digitale meter – zonder uitstel, tenzij voor consumenten met een uitsluitend nachtmeter. Die kunnen de boot nog afhouden tot 2028. Voor al de rest komt er een einde aan de analoge meter die terugdraait bij een overschot aan opgewekte stroom. Wat betekent dat voor je energiefactuur?
De gevolgen van een digitale meter …
Een digitale meter houdt bij hoeveel stroom je verbruikt en hoeveel je injecteert. Aan de ene kant wordt de stroom die je van het net haalt niet langer gecompenseerd door de stroom die je erop zet. Je betaalt dus voor je werkelijke verbruik – voor álle stroom die je van het net haalt, ongeacht hoeveel je terug injecteert – net zoals mensen zonder zonnepanelen. Voor de stroom die je op het net zet, krijg je een terugleververgoeding of injectietarief, dat meestal lager ligt dan het tarief dat je betaalt voor stroomafname.
Aan de andere kant komt er met de digitale meter een einde aan het prosumententarief, en hoef je dus niet langer te betalen voor het gebruik van het distributienet. Dit kan voordeliger zijn als je veel opgewekte stroom zelf verbruikt en weinig van het net afneemt.
… en hun impact op je factuur
Het effect op je factuur hangt af van je verbruikspatroon. Wie veel zelfverbruik heeft en weinig stroom van het net afhaalt, kan profiteren van lagere nettarieven. Maar wie veel stroom van het net nodig heeft of weinig opgewekte stroom direct gebruikt, mag zich wellicht aan een hogere energiefactuur verwachten. Denk aan consumenten die ‘s ochtends en ‘s avonds heel wat verbruiken en die overdag niet thuis zijn.
Met een digitale meter wordt het met andere woorden interessanter om je opgewekte stroom direct te gebruiken. Om aan zogenaamde zelfconsumptie te doen, moet je wellicht je verbruikspatroon aanpassen, bijvoorbeeld door toestellen overdag te laten draaien.
De retroactieve investeringspremie?
Liet je zonnepanelen plaatsen tussen 2014 en 2020? Dan heb je na de installatie van je digitale meter misschien recht op een premie: de retroactieve investeringspremie. Er zijn wel wat voorwaarden verbonden aan deze eenmalige compensatie. Ze hangt onder meer af van eventuele groenestroomcertificaten of andere overheidssteun die je in het verleden ontving, en het vermogen van je installatie. Let op: je moet de retroactieve investeringspremie aanvragen binnen de zes maanden nadat je een digitale meter kreeg.