Zonnepaneel afbeelding die hoor bij het injectietarief

Hoe zit het met jouw injectietarief?

Een arrest van het Grondwettelijk Hof stak onlangs een stokje voor het systeem van de terugdraaiende teller. Als je een digitale meter hebt en je zonnepanelen meer energie opwekken dan je zelf gebruikt, dan draait je teller dus niet langer terug. De elektriciteit die je naar het net stuurt, wordt met andere woorden niet meer afgetrokken van de elektriciteit die je van het net afneemt. Gelukkig krijg je van alle energieleveranciers het injectietarief in de plaats. Op die vergoeding zitten grote verschillen, maar bij Energie.be ben je zeker van een mooie compensatie.

Injectietarief of terugdraaiende teller

Het injectietarief wordt ook wel de ‘terugleververgoeding’ genoemd, en beide termen schetsen een goed beeld van wat het systeem inhoudt. Per kWh overtollige stroom die je op het net injecteert of ‘teruglevert’, krijg je namelijk een vergoeding. Die financiële compensatie telt alleen voor wie een digitale meter heeft. 

Als je een analoge meter hebt, blijf je werken met de terugdraaiende teller en het prosumententarief. Dat betekent: 

  • je meterstanden dalen zolang je elektriciteit op het net zet
  • neem je elektriciteit af, dan stijgen je meterstanden
  • je betaalt maandelijks een vergoeding voor de niet-gemeten afname van het distributienet: het prosumententarief

Zodra je een digitale meter krijgt, beland je in het systeem van het injectietarief. In de planningschecker van Fluvius zie je wanneer je gemeente aan de beurt is. Ten laatste in juli 2029 wil de netbeheerder de meter volledig ingevoerd hebben.

Komt Fluvius voor 2025 langs, dan kan je uitstel aanvragen op het moment dat de netbeheerder je contacteert in verband met de plaatsing van je digitale meter. Na 1 januari 2025 zet Fluvius je sowieso wel terug op de planning. Tot eind 2024 ontmoedigt de netbeheerder uitstelgedrag met een premie voor wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, of wie zo’n meter laat plaatsen en dus op de nieuwe tariefmethode overstapt.

Zelfverbruik verhogen: goed idee

Of je beter af bent met het injectietarief of met het systeem van de terugdraaiende teller, hangt vooral van je verbruiksgewoontes af. Zet je de stroom die je zonnepanelen opwekken meteen in, of versluis je ze naar een thuisbatterij, dan is het nieuwe tariefsysteem voor jou het voordeligst. Heb je een digitale meter, dan doe je er met andere woorden goed aan om je zelfverbruik te verhogen. 

Zet daarom overdag, wanneer de zon schijnt, je huishoudtoestellen aan het werk. Zonnepanelen produceren het meeste energie tussen 11 u en 15 u, met een piek rond 13 u. Programmeer dus bijvoorbeeld je wasmachine zodat ze tussen die tijdstippen draait, laat je elektrische boiler overdag aanslaan in plaats van ‘s nachts, en laad je elektrische wagen rond de middag op als je thuiswerkt. 

Heb je trouwens een e-auto die bidirectioneel kan laden én een bidirectionele laadpaal, dan kan je je wagen als thuisbatterij gebruiken en er de energie van je zonnepanelen in opslaan.

Grote verschillen tussen leveranciers

Je krijgt je injectietarief automatisch. Fluvius verwittigt je energieleverancier, en die doet de rest. Het enige wat je zelf moet regelen, is je voorschot aanpassen (als je dit wil). Bij Energie.be moet je daarvoor in onze klantenzone zijn.

Energieleveranciers kiezen zelf hoeveel ze jou betalen voor de geïnjecteerde energie. In die zin heeft het injectietarief wat weg van een gewoon energiecontract. Ook het injectietarief kan bijvoorbeeld variabel zijn.
Er bestaan dus grote verschillen op de markt, maar bij Energie.be zit je sowieso goed. In een recent overzicht van de onafhankelijke energievergelijker Mijnenergie.be, die zich baseerde op cijfers van 6 april 2023, vind je ons in de top drie van de hoogste injectietarieven. Tel daarbij nog het feit dat ons energiecontract altijd terugkomt in de topresultaten van de V-Test, en je weet dat je als consument bij ons op je twee oren kan slapen.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en