Zonnepaneel afbeelding die hoor bij het injectietarief

Zo ga je het beste om met het injectietarief

Heb je een digitale meter en wekken je zonnepanelen meer energie op dan je zelf gebruikt? Dan krijg je daarvoor een vergoeding: het injectietarief. Bij Energie.be ben je zeker van een mooie compensatie.

Wat is het injectietarief?

Zodra je van Fluvius een digitale meter krijgt, beland je in het systeem van het injectietarief. Dat wordt ook wel de ‘terugleververgoeding’ genoemd, en beide termen geven een goed beeld van wat dit inhoudt. Per kWh overtollige stroom die je op het net injecteert of ‘teruglevert’, krijg je namelijk een vergoeding

Zelfverbruik verhogen: goed idee

Heb je zonnepanelen en een digitale meter, dan doe je er goed aan om je zelfverbruik te verhogen. Dat komt voordeliger uit dan de opgewekte energie op het net te zetten en te verkopen. De meeste eigenaars van zonnepanelen verbruiken gemiddeld 30% van hun eigen elektriciteit. We delen enkele tips om dat percentage te verhogen.

Meteen stroom verbruiken

Zet overdag, wanneer de zon schijnt, je huishoudtoestellen aan het werk. Zonnepanelen produceren het meeste energie tussen 11 u en 15 u, met een piek rond 13 u. Programmeer dus bijvoorbeeld je wasmachine zodat ze tussen die tijdstippen draait (of gebruik hiervoor de functie ‘uitgestelde start’) en laad je elektrische wagen rond de middag op als je thuiswerkt. 

Laat je elektrische boiler enkel overdag aanslaan in de plaats van dag én nacht, en kies je douchemoment in functie van de hoeveelheid zonlicht. In de zomer is een ochtenddouche prima, omdat de zon het water dan al heeft kunnen opwarmen. In de winter spring je beter ‘s avonds onder de douche. Zo haal je het maximum uit de beperkte zonuren overdag. 

Het weerbericht checken

Wordt er zware bewolking en regen voorspeld? Wacht dan tot het beter weer is om je eigen verbruik te vergroten. Je hebt er zeker geen stralende dag voor nodig. Zelfs met lichte bewolking produceren zonnepanelen nog steeds veel energie.

Een thuisbatterij installeren

Ook als je de stroom van je zonnepanelen meteen naar een thuisbatterij versluist, doe je je voordeel. Heb je trouwens een elektrische auto die bidirectioneel kan laden én een bidirectionele laadpaal? Dan kan je je wagen als thuisbatterij gebruiken en er de energie van je zonnepanelen in opslaan.

Oppassen voor pieken

Gebruik niet al je apparaten tegelijk, maar verspreid je energieverbruik over de tijd. Een grote wolk kan je energieproductie plotseling aanzienlijk doen dalen, waardoor je ineens veel stroom van het net zou afnemen. Die piek in verbruik leidt door het capaciteitstarief tot hogere kosten.

Grote verschillen tussen leveranciers

Energieleveranciers kiezen zelf hoeveel ze betalen voor geïnjecteerde energie. In die zin heeft het injectietarief wat weg van een gewoon energiecontract. Ook het injectietarief kan bijvoorbeeld variabel zijn. Er bestaan dus grote verschillen op de markt, maar bij Energie.be zit je sowieso goed. Tel daarbij nog het feit dat ons energiecontract altijd terugkomt in de topresultaten van de V-Test, en je weet dat je als consument op je twee oren kan slapen.

Nog een terugdraaiende teller?

Als je nog een analoge meter hebt, dan blijf je in het systeem van de terugdraaiende teller. Je meterstanden dalen zolang je elektriciteit op het net zet. Neem je stroom af, dan stijgen ze. Je betaalt maandelijks een vergoeding voor de niet-gemeten afname van het distributienet: het prosumententarief. In de planningschecker van Fluvius zie je wanneer de inwoners in jouw gemeente een digitale meter krijgen. Ten laatste in juli 2029 wil de netbeheerder de nieuwe meters overal ingevoerd hebben.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.