Het dynamisch tarief wint aan populariteit. Logisch, want wie slim inspeelt op schommelende energieprijzen, kan flink besparen. Maar hoe zit dat precies? Wat zijn de goedkoopste uren? En waarom verschillen die tussen zomer en winter, en tussen week en weekend?
Nachtraven hebben geluk
De prijs van elektriciteit hangt af van vraag en aanbod en verandert elk uur met een dynamisch tarief. Over het algemeen geldt:
- De goedkoopste momenten vallen vaak ‘s nachts en in de vroege ochtend, als de meeste mensen slapen en bedrijven stilliggen, en in de namiddag, wanneer het aanbod van zonne- en windenergie typisch hoog is.
- De duurste momenten vind je dan weer meestal ‘s avonds, wanneer we met z’n allen thuiskomen van het werk en massaal stroom beginnen te verbruiken.

Dit is echter geen vaste regel. Er spelen nog andere factoren mee, zoals het seizoen en de dag van de week.
Op het ritme van de seizoenen
In de zomer schijnt de zon volop en wordt er overdag veel zonne-energie opgewekt. Op zonnige dagen kan elektriciteit rond de middag dan ook heel goedkoop zijn.
In de winter ligt dat uiteraard anders. De zon schijnt minder en je verwarming draait op volle toeren. Dan zie je de prijzen niet ‘s middags dalen, maar eerder in het holst van de nacht.
De ene dag is de andere niet
Op weekdagen zie je steevast twee pieken:
- ‘s ochtends, tussen 7 en 9 uur, wanneer iedereen opstaat, doucht en koffie zet.
- en ‘s avonds, tussen 17 en 21 uur, als we koken, tv kijken, huishoudapparaten gebruiken en eventueel onze elektrische auto inpluggen.
In het weekend is de bedrijvigheid in huishoudens wat meer gespreid. Dat betekent dat de prijzen vaak lager liggen, zeker in de namiddag, wanneer bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens volop stroom leveren.
Inspelen op het dynamisch tarief
Wil je energie besparen? Dan loont het om je verbruik te plannen:
- Zet grootverbruikers zoals je wasmachine, vaatwasser en warmtepomp in de daluren aan het werk.
- Investeer in een thuisbatterij. Die kan je laten opladen als je zonnepanelen op volle toeren draaien. De opgeslagen stroom gebruik je vervolgens wanneer de prijzen weer pieken.
- Heb je zonnepanelen? Gebruik zoveel mogelijk stroom overdag, bijvoorbeeld door je toestellen slim te programmeren.
Slim plannen is besparen
In de zomer zijn de middaguren vaak spotgoedkoop; in de winter is de nacht je beste vriend. Doordeweeks pieken de prijzen in de avond, terwijl dat in het weekend meestal beter meevalt. Het dynamisch tarief kan je energierekening verlagen, maar het vraagt wel een beetje planning.