3 tips

Energie besparen doe je zo: 3 handige tips

Om een hoge energiefactuur te vermijden, is het belangrijk dat je met een betrouwbare leverancier in zee gaat (ken je ons principe van hetzelfde, voordelige tarief voor iedereen al?). Daarnaast kun je zelf heel wat energie besparen. Dat betekent natuurlijk niet per se dat je pakweg je keukenlamp technisch werkloos moet maken en alleen nog maar mag koken bij flikkerend kaarslicht. Waar het dan wél om draait? Dat lees je hier!  

1. Minder strijken, minder wassen

Om je te motiveren, beginnen we met een tip die je werk bespaart. Strijken is namelijk nergens voor nodig wanneer je je was meteen netjes ophangt. Als je weet dat een uur strijken al gauw tot 2 kWh verbruikt, is de keuze helemaal snel gemaakt. En misschien kun je eens wat minder wassen? Een jeansbroek hoeft bijvoorbeeld niet na elke draagbeurt in de wasmand. Neem het maar aan van de CEO van Levi’s, die aanraadt om je jeans gewoon even te luchten aan de wasdraad, om zo de levensduur te verlengen. 

Sla je dan toch aan het wassen, dan hoef je je machine helemaal niet op 60 graden te zetten. Als je ze op 30 graden laat draaien, maakt die je kleren evengoed proper, en bespaar tot 11% energie. De droogkast gebruik je tot slot alleen als het echt niet anders kan, want zelfs een exemplaar met A+ op het label vreet jaarlijks voor bijna 90 euro aan energie.

2. Energie besparen in de keuken

Krijg je je diepvriezer amper open omdat er zo veel ijs aan de binnenkant kleeft? Dan is het tijd om hem ijsvrij te maken. Da’s niet het leukste klusje dat er bestaat, maar het kan je wel tot tien dagen elektriciteit besparen. En als je er om de drie maanden eens werk van maakt, hoeft het helemaal niet veel tijd te kosten. 

Ook tijdens het koken kun je energie besparen. Je hoeft je kookplaten bijvoorbeeld niet tot de allerlaatste seconde gloeiend heet te laten staan. Is je eten klaar? Zet je vuur dan lager of zelfs helemaal uit. Je maaltijd zal heus niet afkoelen op die paar minuten dat het dan nog duurt voor ze effectief op tafel staat.

3. Stop het sluipverbruik

Woont de lader van je smartphone in het stopcontact? Blijft het waaklampje van de tv altijd waakzaam? En krijgt je laptop nooit écht rust? Je bent niet de enige die apparaten gewoon standby laat staan. Maar al dat sluipverbruik loopt wel op … Het is goed voor maar liefst 10% van het elektriciteitsverbruik in de gemiddelde woning, en dat stemt overeen met zo’n 150 euro per jaar. Geen zin om elke avond en ochtend tientallen toestellen uit te zetten of terug in te schakelen? Met een stekkerdoos met aan-uitknop maak je het jezelf makkelijk.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Digitale meter om jouw verbruik van elektriciteit en gas op te volgen
Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en