Man en vrouw voor nieuwe huis

Eerste keer verhuizen, wat moet ik doen?

Spannend! Voor de eerste keer op eigen benen staan. Bij verhuizen komt spijtig genoeg heel wat administratie kijken, *Zucht*. Hoe ga je nu te werk is de vraag. Geen zorgen, wij helpen je graag. In dit artikel beschrijven we alles wat jij moet weten bij het regelen van je energiecontract.  

Energieovernamedocument

Bij een verhuis is het belangrijk om je meterstanden zwart op wit te hebben, liefst met de handtekening van de nieuwe en de oude bewoner(s). Zo ontstaat er nadien geen discussie over de juiste meterstanden. De meterstanden zijn nodig voor het opmaken van de eindafrekening van de vorige bewoner en voor de correcte start van jouw contract.

De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft daarom het energieovernamedocument samengesteld. Hierop worden de gegevens van beide partijen, het leveradres, de verhuisdatum, de EAN codes, de meternummers en -standen genoteerd. Het is belangrijk om dit document op de dag wanneer je je sleutels in ontvangst neemt in te vullen en ondertekenen. Let goed op dat de EAN codes volledig en correct ingevuld worden. Deze heb je namelijk nodig bij je registratie.

Het energieovernamedocument kan je makkelijk hier downloaden.

Welke leverancier kies ik?

Het kiezen van leverancier kan een moeilijke opgave zijn aangezien er wel honderd tarieven en tariefformules bestaan. Daarom is het makkelijk om gebruik te maken van de V-test van de VREG. Deze geeft op de meest objectieve manier een vergelijking weer van de tarieven. Een tarief is de prijs die jij betaalt voor je energie en is de enige component die verschilt onder de verschillende leveranciers. Bovenop het tarief komen nog taksen, accijnzen en netkosten die voor elke leverancier hetzelfde zijn.

Om de vergelijking te maken heb je een verbruik nodig. Dat heb je natuurlijk nog niet, gezien je nu pas verhuisd. Voor een standaard woning waar je met 2 personen woont, schatten we het verbruik op 2350kWh voor elektriciteit en 9300kWh voor gas.

Wil je elk jaar opnieuw veranderen van leverancier? Dan kies je best voor de beste prijs inclusief een promo. Promoties verbergen vaak hoge tarieven waardoor je na jaar één, wanneer je promo afgelopen is, heel wat te veel betaalt voor je energie.

Wil je liever goed zitten voor lange tijd? Dan ga je beter voor een laag tarief en laat je de promotie in de vergelijking achterwegen. Zo ben je zeker dat je over de jaren heen nooit te veel betaalt voor je energie. Al voelt het op dat moment vreemd om niet voor de goedkoopste optie te gaan, nl. die met de promo, op lange termijn zal je er beter uitkomen.

De inschrijving

Het is belangrijk om ten laatste 30 dagen na je verhuisdatum een contract af te sluiten. Eens de keuze gemaakt is, kan je je inschrijven via de website van je gewenste energieleverancier. Hou je ingevulde energieovernamedocument goed bij de hand want daar staat alle nodige informatie op.

Je kan ter controle steeds een prijssimulatie doen via de website van je gekozen leverancier. Daarbij dien je goed op te letten dat je kiest voor het tarief dat ook via de vergelijkingssite als goedkoopste uitkwam. Vaak presenteren leveranciers een goedkoop tarief om zo hoog in de vergelijking staan. Maar verbergen ze dat goedkoop tarief zo goed mogelijk op hun eigen website.

Via de website van de leverancier vul je al de gevraagde gegevens in. Eens je alle stappen hebt doorlopen, zal je een bevestigingsmail ontvangen met daarin al je gegevens op een rijtje. Deze controleer je best nog eens. En dan is het wachten op je eerste voorschotfactuur.

Proficiat, je hebt voor het eerste een energiecontract afgesloten!

Energie.be, wie zijn ze? Wat drijft hen?

Mocht je na deze hulp ook interesse hebben in Energie.be, hierbij een korte toelichting waar wij als nieuwe energieleverancier voor staan.

Energie.be is een nieuwe Belgisch groene energieleverancier met één doel: het eenvoudigste contract op de markt aanbieden tegen een zo scherp mogelijke prijs. Jaar na jaar.

Wij bieden, volledig digitaal, energie zonder gedoe aan. Zo brengen we de broodnodige eenvoud en transparantie in een complexe markt.

Want Energie is energie. Niets meer, niets minder.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

capaciteitstarief energie
Energie uitgelegd

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Bij Energie.be hechten we veel belang aan eenvoud en transparantie. Daarom kan je je verbruik makkelijk opvolgen via je klantenzone. Je ziet er onder meer

Dynamisch tarief interessant
Energie uitgelegd

Wanneer is een dynamisch tarief interessant?

Bij Energie.be kan je instappen op het dynamisch tarief. Zo’n dynamisch contract houdt rekening met de fluctuerende prijzen per uur voor elektriciteit en gas. Je