Onderhoud cv-ketel (incl. onderhoud gasketel): waarom is dat nodig? 

Zolang je ketel doet wat hij moet doen, merk je amper dat hij er is. En zo hoort het natuurlijk. Toch verdient hij, afhankelijk van het type, elk jaar, twee- of driejaarlijks wat extra aandacht, in de vorm van een “periodieke controle”. Zo is de officiële term meteen gevallen, en die staat zelfs in de wet. Inderdaad: de overheid verplicht het onderhoud van je cv-ketel, en dus ook het onderhoud van je gasketel. Hier lees je waarom je met dat verplichte nummertje als eigenaar je voordeel doet.

Controle of onderhoud cv-ketel

Eerst moeten we twee termen verduidelijken. Bij “een controle” voert een erkend technicus onder meer een verbrandingstest uit en kijkt hij of de ruimte goed geventileerd is. Bij “een onderhoud” reinigt hij de rookgasafvoer, stelt hij de brander af, controleert hij het waterpeil, en ga zo maar door. In principe mag je de termen “controle” en “onderhoud” dus niet zomaar op één hoop gooien. In onze inleiding deden we dat tóch, omdat de technicus de twee taken in de praktijk altijd tegelijkertijd uitvoert.

Elk gewest z’n eigen verplichtingen

Hoe vaak je je ketel moet laten onderhouden, hangt af van waar hij staat en op welke brandstof hij werkt. In Vlaanderen en Brussel moet je je gasketel om de twee jaar onder handen laten nemen, terwijl je een stookolieketel of een ketel op hout, pellets, biomassa of steenkool elk jaar moet laten nakijken. In Wallonië bedraagt de termijn voor een gasketel van minder dan 100 kW drie jaar. Met een groter vermogen is dit om de twee jaar. Opnieuw hebben de andere brandstoftypes elk jaar een check-up nodig. 

Bang dat je je ketel uit het oog gaat verliezen? Als je een onderhoudscontract afsluit met je technicus, dan neemt hij of zij zelf contact op, en hoef jij er niet meer aan te denken.

Lekker warm de winter door

Het periodiek onderhoud vermindert het risico op storingen met factor vijf en verlengt de levensduur van je cv-ketel aanzienlijk. De technicus inspecteert namelijk alle onderdelen zorgvuldig, zodat slijtage op tijd aan het licht komt. Bovendien loop je een pak minder risico dat je ketel het laat afweten in de winter, waardoor je plots onder een koude douche staat of koude radiatoren hebt.

Geef koolstofmonoxide geen kans

Verder is een goed onderhouden ketel een veiligere ketel. Een exemplaar dat niet de aandacht krijgt die het verdient, kan koolstofmonoxide beginnen uitstoten. Dat gas is geurloos en dodelijk. Het ontstaat bij verstopte leidingen of een onvolledige verbranding (wat vaker voorkomt bij slecht onderhouden ketels), of wanneer de ruimte waar de ketel staat niet voldoende geventileerd is. 

Verminder je verbruik

Ten slotte zorgt een periodiek onderhoud ervoor dat het rendement van je ketel optimaal blijft, waardoor je tot 10% kan besparen op je energiefactuur. Nog extra besparen? Dat doe je door een interessant energiecontract af te sluiten. Bereken vrijblijvend je prijs.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.