maandelijkse afrekening energie

Energie.be biedt ook maandelijkse afrekeningen aan

Sinds 1 oktober 2023 geven we onze klanten de keuze om jaarlijkse of maandelijkse afrekeningen te ontvangen. Het eerste systeem, dat van de jaarafrekening, is nog altijd het gebruikelijkste. Daarbij verrekenen we de bedragen van de maandelijkse voorschotfacturen met de effectieve verbruikskosten op jaarbasis. Met de introductie van het tweede systeem komen we tegemoet aan de vraag van heel wat klanten.

Betalen voor effectief maandverbruik 

Santini, Billing Manager: “Net als bij de jaarafrekening, zullen we bij de maandelijkse afrekeningen het verschil tussen twee meterstanden bekijken: die aan het begin en aan het einde van de maand. Het voornaamste onderscheid is dat je bij maandelijkse facturen alleen betaalt voor het exacte verbruik van die maand. Terwijl een jaarlijkse afrekening het totale jaarverbruik verdeelt door middel van een verbruiksprofiel. Het maandelijks afrekenen is vooral interessant voor klanten van wie het verbruik afwijkt van het standaard verbruiksprofiel.” Bijvoorbeeld klanten die in de winter 2 maanden niet thuis zijn, zullen een minimale maandelijkse factuur krijgen, terwijl bij de jaarafrekening het totaalverbruik deels ook wordt toegekend aan deze periode. 

Twee belangrijke kanttekeningen

Een belangrijk aandachtspunt is wel dat klanten een digitale meter moeten hebben om te kunnen overstappen op maandelijkse afrekeningen. De reden is dat oude analoge elektriciteits- en gasmeters de maandelijkse meterstanden niet automatisch doorsturen naar de netbeheerder. Ook dient het maandelijks afrekenen steeds aangevraagd te worden.

Santini stipt nog een tweede belangrijke kanttekening aan. “Via onze blog en sociale media hebben we klanten erop attent gemaakt dat maandelijkse afrekeningen in de winter hoog kunnen oplopen, aangezien je dan typisch het meest verbruikt.” 

Jaarlijkse afrekeningen en daarbij horende maandelijkse voorschotten zorgen namelijk voor een spreiding van kosten. Elke maand betaal je dan één twaalfde van de geschatte totale jaarlijkse kosten. Omdat mensen in de winter meer verbruiken dan in de zomer, betalen ze tijdens koudere maanden minder dan ze verbruiken. In de zomer is het omgekeerd. “Door die variatie heb je niet alleen een minder gelijkmatige verdeling van de energie-uitgaven; de impact op het huishoudbudget valt ook minder goed te voorspellen”, vult Santini nog aan. 

Alle informatie voor bewuste keuzes

Met de overstap naar maandelijkse afrekeningen hebben we geluisterd naar de wensen van onze klanten en een extra optie geïntroduceerd. Door zowel over de voor- en nadelen ervan te communiceren, geven we consumenten het volledige plaatje dat ze nodig hebben om bewuste en slimme keuzes te maken rond hun uitgaven voor gas en/of elektriciteit. We hopen dat we zo bijdragen aan de positieve klantervaring waaraan we zoveel belang hechten bij Energie.be.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.