maandelijkse afrekening energie

Maandelijkse afrekeningen voor je energie: hoera! Of toch niet?

Wellicht betaal jij momenteel maandelijkse voorschotfacturen voor gas en elektriciteit, gevolgd door een jaarlijkse afrekening waarbij je geld terugkrijgt of bijbetaalt – afhankelijk van hoe je effectieve verbruikskosten zich verhouden tot de geschatte voorschotten. Vanaf 1 oktober 2023 krijg je er een nieuwe optie bij: die van de maandelijkse afrekeningen. Velen van onze klanten waren vragende partij, en het systeem heeft ook wel wat voordelen. Maar om te vermijden dat je voor onaangename verrassingen komt te staan, belichten we hier het volledige plaatje van de maandelijkse afrekeningen voor je energie.

Betaal enkel voor je werkelijk verbruik

Net zoals bij de traditionele jaarafrekening, zullen we bij de maandelijkse afrekeningen kijken naar het verschil tussen twee meterstanden. In het geval van het nieuwe systeem zijn dit: de stand aan het begin van de maand en die op het einde van de maand. In tegenstelling tot bij het systeem van de maandelijkse voorschotten waarbij jouw jaarverbruik op basis van een verbruiksprofiel verdeeld wordt over het aantal maanden, betaal je bij maandelijkse facturen enkel voor wat je die maand effectief verbruikte. Dat is vooral interessant als je een variabel energiecontract hebt, een fluctuerend jaarverbruik of een dynamisch tarief.

Je moet hiervoor wel een digitale meter hebben. De oude elektriciteits- en gasmeters sturen jouw maandelijkse meterstanden namelijk niet automatisch door naar de netbeheerder.

Opgelet voor de wintermaanden

Hoewel je met maandelijkse afrekeningen je verbruik makkelijker opvolgt, is het nieuwe systeem niet alleen rozengeur en maneschijn. Het kan namelijk voor hoge kosten zorgen in de winter.

Het systeem met een jaarafrekening en maandelijkse voorschotten vlakt de pieken in kosten af. Je betaalt dan maandelijks een twaalfde van de geschatte totale jaarkosten. Aangezien je verbruik in de winter hoger is dan in de zomer, betaal je tijdens de koudste maanden minder dan je verbruikt. In de zomer betaal je meer, waardoor je het verschil compenseert.

Bij het nieuwe systeem zijn je facturen dan wel lager in de zomer; in de winter kunnen ze hoog oplopen. Door die variatie kan je de impact op je budget ook minder goed voorspellen.

Maandelijkse afrekeningen voor energie?

Wil je overstappen op maandelijkse afrekeningen voor je energie, of heb je nog vragen over het nieuwe systeem? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en