Je komt niet graag voor onaangename verrassingen te staan. Daarom stemmen wij het bedrag van je voorschotfactuur goed af op het historische verbruik van je woning en de marktprijs. Toch kan het gebeuren dat je een jaarafrekening krijgt waarvan je even schrikt. Heb je een hoge energiefactuur en geen idee hoe dat precies komt? We geven je graag een woordje uitleg.
Net van leverancier gewisseld? Het ‘seizoenseffect’
Normaal gezien komt je voorschot overeen met je effectieve verbruik. Toch volstaan de voorschotten soms niet, en moet je op je jaarafrekening bijbetalen. Meestal is die vervelende situatie vooral voor gas te wijten aan het zogenaamde ‘seizoenseffect’.
Je maandelijkse voorschot bedraagt een twaalfde van de geschatte jaarkost, maar in de winter ligt je energieverbruik hoger dan in de zomer. Tijdens de koudste maanden verbruik je met andere woorden meer dan je betaalt. In de zomer is het omgekeerd, en compenseer je het verschil.
Wat is nu het probleem? Wanneer je jaarafrekening geen twaalf maanden bestrijkt en de warmste maanden niet inbegrepen zijn, heb je nog niet geprofiteerd van het feit dat je een periode minder verbruikt en evenveel betaalt. Het gevolg is dan dat je moet bijbetalen op je jaarfactuur. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je in de herfst klant wordt en in maart je jaarafrekening in de bus krijgt. Je hebt dan weinig voorschotten betaald, maar wel al veel verbruikt.
Hoge energiefactuur? Geen overhaaste conclusies trekken
Een hoge energiefactuur ontvangen is absoluut niet fijn. Maar je mag er als (relatief) nieuwe klant op vertrouwen dat je volgende jaarfactuur geen last zal hebben van het seizoenseffect. Dan houdt ze namelijk rekening met de twaalf voorschotten berekend op basis van het verbruik over het volledige jaar.
Je hoeft dus niet halsoverkop op zoek naar een andere energieleverancier. De steunmaatregelen van de overheid zullen een positieve impact hebben op je volgende afrekeningen, en wij blijven garant staan voor een voordelig tarief voor iedereen. Dat zal je merken wanneer je de V-Test doet. Een tip: hou daarbij zeker in het achterhoofd dat je met onze tarieven exact weet waar je aan toe bent. Onze concullega’s daarentegen werken vaak met tijdelijke promo’s die een vertekend beeld geven. Of ze laten je intekenen op een laag tarief via een vergelijkingssite, maar verlengen je na een jaar stilzwijgend op een veel duurder tarief. Van dat principe blijven wij graag ver weg.