Laadpaal

De fiscale voordelen voor laadpalen (particulieren en bedrijven)

De federale overheid beseft dat ons land nog stappen moet zetten op het vlak van laadpalen. Ze stimuleert daarom de plaatsing van laadstations via fiscale voordelen. Die incentives zijn niet nieuw, maar sinds het begin van 2023 veranderden er wel een aantal details.

Slecht rapport voor België

Waarom de federale overheid inzet op laadpalen? In augustus 2022 telde Autonieuws.be in ons land 17.017 laadpunten met wisselstroom. Da’s op meerdere vlakken een “mooi cijfer”, maar het is niet genoeg om het stijgend aantal elektrische wagens op te vangen – of liever: op te laden.

Hetzelfde Autonieuws-artikel gooide namelijk cijfers van EAFO.eu in de strijd (het European Alternative Fuel Observatory, een onafhankelijk Europees orgaan dat data verzamelt over e-auto’s en laadinfrastructuur) om te berekenen dat er in augustus vorig jaar in België voor elk laadpunt 11,5 voertuigen waren. Daarmee doen we het opvallend slechter dan onze noorderburen, die op dat moment al aan iets meer dan 4 auto’s per laadpunt zaten.

Een laadpaal bij jou thuis als particulier?

Of je nu eigenaar bent of huurder: wanneer je als particulier ten laatste op 31 augustus 2024 bij je thuis een laadstation laat installeren, krijg je een belastingvermindering op die investering. Het systeem is al in voege sinds september 2021, en het belastingvoordeel neemt af naarmate de deadline van 2024 nadert. Tot eind vorig jaar mocht je bijvoorbeeld nog rekenen op een belastingvermindering van 45%, maar dat percentage daalde naar 30% sinds begin 2023. In 2024 strandt het op 15%.

De overheid rekent volgens een maximumbedrag van 1.750 euro per laadpaal per persoon. Nieuw sinds begin dit jaar is dat dat plafond verhoogd is tot 8.000 euro voor zogenaamde bidirectionele laadstations. Dat zijn stations die niet alleen elektrische auto’s opladen, maar ook het energieoverschot van je auto naar de laadpaal kunnen sturen, en vervolgens doorsluizen naar je woning (“Vehicle to Home” (V2H)) of naar het net (“Vehicle to Grid” (V2G)).

De uitgaven die voor een belastingaftrek in aanmerking komen, zijn de aankoop- en installatiekosten, de kosten voor de verzwaring van je elektriciteitsinstallatie (als dat nodig is) en de kosten verbonden aan de keuring door een erkend organisme. Dat laatste is trouwens een belangrijke voorwaarde waaraan je laadstation moet voldoen, net als het feit dat het alleen groene stroom mag leveren.

Fiscale voordelen voor laadpalen voor bedrijven

De overheid deelt fiscale voordelen uit voor elektrische bedrijfswagens. Maar wat als je als bedrijf werk maakt van een publiek toegankelijk laadstation (een laadstation waar iedereen met een elektrische auto terecht kan, minstens ofwel binnen ofwel buiten je normale openingstijden)? Dan doe je daar als eenmanszaak of als vennootschap tot eind augustus 2024 evengoed een fiscaal voordeel mee, zowel in de personen- als in de vennootschapsbelasting.

Net zoals bij particulieren vermindert het voordeel wel naarmate je langer wacht met de installatie. Concreet daalde het aftrekpercentage van 200% naar 150% bij de overgang naar 2023. Aan de voorwaarde van 100% groene stroom die voor particulieren geldt, hoeft een onderneming niet te voldoen om in aanmerking te komen voor een fiscaal voordeel.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie besparen
Tips & tricks

3 tips om energie te besparen in de zomer

Dat jij tijdens de zomermaanden wellicht blaakt van de energie, betekent natuurlijk niet dat je keukentoestellen plotseling stroom in overvloed hebben. We staan er iets