Gemiddeld energieverbruik per gezin: meten is weten

Of je nu een hoge energiefactuur in de bus kreeg of eentje waarvan de bedragen je níet verrasten: je weet natuurlijk graag of je energieverbruik normaal is. Om jou te helpen ontdekken of je nu meer of minder gas en elektriciteit nodig hebt dan andere consumenten, zetten we in wat volgt het gemiddeld energieverbruik per gezin in de kijker. 

Gemiddeld energieverbruik per gezin

De Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (de VREG) en haar federale tegenhanger, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (de CREG), publiceren elk jaar interessante cijfers rond het gemiddeld energieverbruik per gezin.

1. Gemiddeld elektriciteitsverbruik

De meest recente cijfers van de VREG en de CREG schetsen een beeld van 2020, toen een gemiddeld Vlaams gezin 2.944 kWh elektriciteit verbruikte. De VREG haalt op haar website wel aan dat je dat cijfer met een korrel zout mag nemen. Ten eerste wordt het beeld vertekend door gezinnen met zonnepanelen, die het cijfer nogal fors doen dalen. Ten tweede nemen de energieregulatoren natuurlijk álle gezinnen mee in hun berekening: van grote families in een vrijstaand huis tot singles in een goed geïsoleerde loft, en van eigenaars van warmtepompen tot consumenten die op elektriciteit verwarmen.

2. Gemiddeld aardgasverbruik

Ook voor aardgas dateren de meest recente cijfers van 2020: toen bedroeg het gemiddelde verbruik 2.326 kWh voor Vlaamse gezinnen die enkel koken en hun water verwarmen op aardgas, terwijl huishoudens die daarnaast nog verwarmen op aardgas een zevenvoud daarvan consumeerden, namelijk 17.000 kWh. Deze cijfers houden nog geen rekening met het feit dat we door de hoge energieprijzen de voorbije maanden allemaal spaarzamer zijn gaan omspringen met gas, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten. 

Fluvius wijst er bijvoorbeeld op dat Vlaamse gezinnen in januari 2022 5% minder gas verbruikten dan een jaar eerder, en in februari 2022 zelfs 16% minder. De percentages zijn afgevlakt omwille van de zachte winter van dit jaar. Zonder daar rekening mee te houden, zijn de verschillen tussen begin 2021 en begin 2022 zelfs nog groter. Voor januari gaat het dan om een daling van -16%; voor februari om -18%. 

Factoren die je verbruik bepalen

Jouw eigen energieverbruik hangt natuurlijk van heel wat factoren af, zoals de grootte van je woning, het feit of ze aan andere huizen grenst of vrijstaand is, de isolatiegraad, het type verwarming, eventuele hernieuwbare energiebronnen, en zelfs het verbruik van je huishoudtoestellen. De verschillen op dat laatste vlak zijn groter dan je misschien zou denken. Een koelkast met energielabel A+ verbruikt bijvoorbeeld zo’n 150 à 190 kWh per jaar, terwijl eentje met een C-label maar liefst 500 kWh nodig heeft voor dezelfde periode. Wil je je verbruik zelf inschatten? Bij Energie.be werken we daarvoor met een energieprofiel. Dat kun je makkelijk bepalen op basis van de onderstaande vier vragen. Aan je antwoorden hangen punten vast. Die tel je op om, met behulp van de ‘resultaten’-tabel, te kunnen je inschatten hoeveel je jaarlijks verbruikt.

Tips om energie te besparen

Je energieverbruik vergelijken en inschatten loont, maar bij Energie.be hoef je je alvast niet bezig te houden met het tegen elkaar afwegen van energietarieven. Iedereen krijgt bij ons gewoon elektriciteit en gas aan hetzelfde variabel tarief: de groothandelsprijs plus een beperkte vaste kost. Zo blijven wij garant staan voor een voordelig tarief voor iedereen. Bovendien delen we op onze blog tips om energie te besparen. De moeite om ‘ns te lezen! 

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en