temperatuur slaapkamer

Op hoeveel graden moet ik mijn huis verwarmen?

Als een echte energievreter jaagt je verwarming je gemiddelde energieverbruik fiks de hoogte in. Gelukkig kun je heel wat besparen door het niet op elk moment in elke kamer even warm te stoken. Bovendien levert een aangepaste temperatuur per ruimte nog extra voordelen op. Door de temperatuur van je slaapkamer te verlagen, kom je bijvoorbeeld beter tot rust – zeker als je voordien net een warm bad of een hete douche nam.

Dé temperatuur voor je slaapkamer

Wat dan de ideale temperatuur is om in te slapen? Zo’n 14 tot 16°C is perfect. Dat dat te koud is om in de woonkamer een boek te lezen of televisie te kijken, spreekt voor zich. Voor zo’n activiteiten is 20°C dan weer ideaal – net als voor thuiswerk in de living of in je bureau. De badkamer mag uiteraard een tikje warmer, zodat je niet meteen staat te rillen nadat je frisgewassen uit de douche stapt. Stook er gerust tot de kaap van 23°C bereikt is. In de keuken volstaat tot slot zo’n 18°C, omdat je daar vaak druk in de weer bent boven de dampende potten en pruttelende pannen.

Natuurlijk is de perfecte temperatuur voor de slaapkamer en andere ruimtes heel persoonlijk. En waarom trek je ‘ns niet gewoon een extra trui aan? Elke graad lager levert je een energiebesparing van maar liefst 7% op. Als dat niet de moeite is … 

Nachtverlaging? Niet met vloerverwarming

In de woonkamer mag je ‘s nachts op je thermostaat kiezen voor het programma met het maantje (de zogenaamde nachtverlaging) en de temperatuur tot een graad of 16 laten zakken. Als je slaapt, verdient je verwarmingsinstallatie ook wat rust. Let echter op met vloerverwarming. Dit afgiftesysteem verteert temperatuurschommelingen van meer dan twee graden niet goed. Als je je huis dan ‘s nachts té hard laat afkoelen, kost het net meer energie (en tijd) om alle kamers weer op temperatuur te krijgen. 

Tip: je mag gerust al een uur voor bedtijd de verwarming lager zetten. De warmte blijft namelijk nog even hangen in de kamer, de leidingen en de radiatoren. Je merkt er dus niks van!

Is er niemand thuis?

Hoewel het niet loont om de verwarming uit te zetten telkens als je een kamer verlaat of de voordeur achter je toetrekt, is het wél zinvol om je thermostaat op de functie ‘vorstbescherming’ of ‘vakantie’ te zetten zodra je een paar dagen of langer weg bent. Dan mag de temperatuur tot 10°C dalen om energie te besparen.

Een slimme thermostaat

Is jouw woning eigenlijk al uitgerust met een slimme thermostaat? Zo’n toestel onthoudt je gewoontes en stemt er z’n gedrag automatisch op af. Ben je elke weekdag om 7 uur uit de veren en zet je steevast om 8 uur koers naar je werk, dan weet je thermostaat dat een uurtje verwarmen volstaat. Je verwarming vergeten uit te zetten? Da’s geen probleem, want je bedient je slimme thermostaat gewoon met je smartphone.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en