Energie besparen

3 tips om energie te besparen in de zomer

Dat jij tijdens de zomermaanden wellicht blaakt van de energie, betekent natuurlijk niet dat je keukentoestellen plotseling stroom in overvloed hebben. We staan er iets minder bij stil dan wanneer de verwarming volop draait, maar ook op zwoele dagen loont het om je verbruik onder de loep te nemen. We zetten enkele tips op een rij voor wie energie wil besparen in de zomer.

  1. Temperatuurregeling zonder verspilling 

Je thermostaat mag op zomerstand, zodat je verwarming zeker ‘s ochtends niet aanslaat, wanneer het nog verrassend fris kan zijn. De zon zal snel genoeg voor warmte zorgen. 

Ook de temperatuur van je warmwaterboiler mag naar omlaag, tot zo’n 60 graden. Een moderne verwarmingsketel verbruikt sowieso niets als er geen warmtevraag is. Dat voordeel heb je niet bij een ouder model met een waakvlam. Toch is het toestel volledig uitschakelen niet zo slim. De pomp van je verwarmingsketel kan blokkeren tijdens het herstarten, en je boiler kan bezoek krijgen van bacteriën zoals legionella (die in water tot 55 graden kunnen overleven).

Zorgt een gaskachel bij jou voor gezelligheid in de herfst- en wintermaanden? In de zomer is die extra warmte overbodig. Schakel dus de waakvlam van je gasverwarming uit om je energieverbruik terug te dringen. 

  1. Sluipverbruik verminderen 

Je kent natuurlijk de bespaartip om elektrische apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Tijdens de zomermaanden heb je nog een extra reden om hierop te letten. Toestellen die constant aanstaan, geven namelijk warmte af. Hoewel dit op het eerste gezicht verwaarloosbaar lijkt, kan de hitte van laptops, tablets, televisies, opladers en versterkers de temperatuur in je woning toch gevoelig verhogen. Trek dus de stekkers uit, zeker als je op reis vertrekt, of investeer in een stekkerdoos met aan- en uitknop.

  1. Het goeie (buiten)leven 

Van dampende potten tot een gloeiende oven: koken brengt heel wat hitte met zich mee. Kies bij warm weer voor een frisse salade in plaats van voor een warme maaltijd. Zo hou je je huis koel en verbruik je ook nog eens minder energie. Of verplaats je keuken naar buiten door te gaan barbecueën. 

Bij een lange zomeravond hoort sfeervolle tuinverlichting. Hangen er bij jou op het terras of aan de haag nog lichtsnoeren op gloeilampjes? Vervang ze door slingers op zonne-energie of met ledlampen. Wie nog meer wil besparen op verlichting, installeert het best een lichtsensor of bewegingsmelder. Dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.


Tot slot laat je je grasmaaier maar zo veel mogelijk op stal. Hoe korter je je gazon maait, hoe sneller die groeit. Ook de bijen zullen je dankbaar zijn voor een weelderig grastapijt!

Geen gedoe met overstappen 

Ook voor je energiecontract bewust keuzes maken? Als Energie.be-klant ben je altijd zeker van het scherpste tarief

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

capaciteitstarief energie
Energie uitgelegd

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Bij Energie.be hechten we veel belang aan eenvoud en transparantie. Daarom kan je je verbruik makkelijk opvolgen via je klantenzone. Je ziet er onder meer

Dynamisch tarief interessant
Energie uitgelegd

Wanneer is een dynamisch tarief interessant?

Bij Energie.be kan je instappen op het dynamisch tarief. Zo’n dynamisch contract houdt rekening met de fluctuerende prijzen per uur voor elektriciteit en gas. Je