Tijdens de coronacrisis kozen veel mensen er (al dan niet noodgedwongen) voor om geen reis te boeken. Enerzijds kwam er daardoor budget vrij. Anderzijds wilden veel Belgen het maximum uit hun staycation halen door hun huis te verfraaien. Gevolg: in 2021 werden er zo’n 5.000 zwembaden aangelegd; het dubbele van het aantal exemplaren dat in 2015 in de Belgische achtertuinen opdook. Van een verwarmd zwembad geniet je het langst, maar zo’n bad kan ook een echte energievreter zijn. Met een warmtepomp voor je zwembad en andere tips hou je je verbruik binnen de perken!
Een warmtepomp voor je zwembad
De meest duurzame manier om je zwembad te verwarmen? Met een warmtepomp natuurlijk. Een lucht/water-warmtepomp is de populairste keuze. Zo’n toestel haalt gratis warmte uit de omgevingslucht, en geeft die via een warmtewisselaar aan het zwembadwater door.
Een warmtepomp haalt een mooi rendement als je hem voor een zwembad gebruikt, omdat het verschil tussen de warmtebron (de lucht, bijvoorbeeld) en het afgiftesysteem (het zwembad) relatief klein is. Wanneer het buiten voldoende warm is, moet je warmtepomp niet eens werken. En bij buitentemperaturen onder de 10°C zijn de meeste Belgen niet geneigd om een duik te nemen, waardoor de pomp niet aan hoeft te staan. Tip: om vorstschade te vermijden, is het een goed idee om de watertoevoer naar je warmtepomp vlak voor de winter af te sluiten en de electriciteit uit te schakelen.
Zonnepaneel voor zwembadverwarming?
Je kunt je zwembad evengoed verwarmen met energie opgewekt door zonnepanelen of – nog beter – kiezen voor een combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen. Het eerste toestel haalt namelijk zo’n 80% energie uit de omgeving, en heeft voor de overige 20% het elektriciteitsnet nodig. Met zonnepanelen kun je dus ook voor dat laatste beetje energie een hernieuwbare variant gebruiken.
Of wat dacht je van zonnecollectoren? Terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten in energie, gebruiken zonnecollectoren effectief de warmte van de zon om je zwembadwater op temperatuur te krijgen. Vergelijk het met het water in een tuinslang die in de zon ligt: dat wordt ook vanzelf lekker warm.
Je zwembad afdekken
Net zoals rolluiken en gordijnen de warmte in je woning ‘s winters helpen vasthouden, zo voorkom je met een afdekzeil dat je zwembadwater snel afkoelt of verdampt. Bovendien helpt een zeil om blaadjes en insecten uit het water te houden, zodat je niet te veel met het schepnet in de weer moet.
Wist je dat er zelfs een manier bestaat om je zwembad ‘af te dekken’ terwijl je erin zit? Je leest het goed. Er zijn producten op de markt die een isolerende laag op het water leggen en je helpen om energie te besparen. Je merkt er niets van – tenzij dan aan je energiefactuur natuurlijk.
Een duurzame zwembadpomp
Tot slot kun je met de juiste zwembadpomp heel wat beknibbelen op je energiefactuur. Je pomp hoeft namelijk niet het hele jaar door, of de hele dag door, op volle toeren te draaien. Pompen met flexibele of variabele standen zijn daarom de slimste keuze. Die kosten iets meer, maar je investering verdient zichzelf sowieso terug.