Het verdwijnen van het nachttarief heeft alleen een impact op de nettarieven, en niet op de elektriciteitskosten.

Het nachttarief verdwijnt: ontdek wat dat voor jou betekent

Het uitsluitend nachttarief, ook wel het exclusief nachttarief genoemd, wordt afgebouwd. De nettarieven die momenteel worden gehanteerd omvatten zowel netkosten, waarvoor de nachttariefkorting volledig is afgebouwd, als kosten voor openbare dienstverplichtingen. Deze laatste kosten zijn de afgelopen jaren stapsgewijs verminderd en zullen volledig verdwijnen tegen 2028.. Hier lees je meer over de impact op je energiefactuur.

Exclusief nachttarief versus dag- en nachttarief

Het exclusief nachttarief wordt vaak verward met het tweevoudig uurtarief of het dag- en nachttarief. Het verschil is dat het uitsluitend nachttarief wordt gemeten met een meter die alleen ‘s nachts werkt, en dus niet alternerend met een dagmeter zoals bij het dag- en nachttarief.

Een zogenaamde meter “uitsluitend nacht” is actief tussen 22.00 en 7.00 uur tijdens de week, 24/24 in het weekend en op feestdagen. Hij meet het verbruik van elektrische apparaten die alleen ‘s nachts werken, zoals een accumulatieverwarming of een accumulatieboiler. Die toestellen warmen op terwijl je slaapt en geven hun warmte overdag weer af.

Waarvoor het exclusief nachttarief diende

Zo’n veertig jaar geleden wilde de overheid consumenten aanmoedigen om ‘s nachts het overschot aan elektriciteit weg te werken dat de kerncentrales produceren. Die centrales stoppen namelijk niet met werken als wij onder de wol kruipen, waardoor er nood was aan een manier om vraag en aanbod tijdens de nachtelijke uren beter op elkaar af te stemmen. Enter: een systeem van kortingen via het exclusief nachttarief.

Waarom het nachttarief verdwijnt

Omdat we steeds meer op zonne-energie en andere hernieuwbare bronnen leunen, zitten we eerder overdag dan ‘s nachts met energieoverschotten. Het capaciteitstarief past perfect in dit plaatje.

In die veranderde context duikt verder het argument op dat de distributienetbeheerder voor nachtelijk verbruik evenveel kosten heeft als voor verbruik overdag. Met andere woorden: de uitgaven om het elektriciteitsnet aan te leggen, te beheren en te onderhouden blijven gelijk, ongeacht het tijdstip waarop jij bijvoorbeeld je boiler of je verwarming laat draaien.

Omdat het niet helemaal correct is dat eigenaars van een exclusieve nachtmeter minder bijdragen aan de dienstverlening van de netbeheerder, nam de overheid dus maatregelen om het nachttarief af te bouwen. Sowieso hebben steeds minder mensen een elektrische accumulatieverwarming of een accumulatieboiler, en maken meters “uitsluitend nacht” nog maar een heel klein percentage van het totale aantal meters uit.

Beperkte impact op de energiefactuur

Dat het exclusief nachttarief verdwijnt, heeft gelukkig minder impact op je energiefactuur dan je misschien zou denken. Je factuur bestaat uit de kosten voor energie (dit bedrag is voor je energieleverancier), de netkosten (dit bedrag stort je energieleverancier door naar de netbeheerder), de heffingen, en de btw en taksen (die sommen zijn bestemd voor de overheid). De beslissing om het uitsluitend nachttarief terug te schroeven, heeft alleen een impact op het tweede type kosten, de nettarieven, die zo’n 23% van je factuur uitmaken.

Minder gedoe met één helder tarief

Aangezien het verdwijnen van het nachttarief enkel de nettarieven en niet de elektriciteitskosten beïnvloedt, kunnen leveranciers nog altijd andere prijzen hanteren voor je dag-, nacht- en uitsluitend nachtverbruik. Tenminste, tot 2028, want daarna zal het niet meer mogelijk zijn om het uitsluitend nachtverbruik apart te meten.

Vind je dit behoorlijk complex, en weet je niet goed waar je aan toe bent met zo’n systeem? Daar volgen we je helemaal in. Daarom kiezen we bij Energie.be voor één helder tarief, jaar na jaar. Zo geven we jou gemoedsrust.

Bereken vrijblijvend wat dat voor jou inhoudt.

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie uitgelegd

Je digitale meter gebruiken en aflezen

Niet alle consumenten kijken ernaar uit om een digitale meter te krijgen. Maar zeker wie zijn energieverbruik wil opvolgen, doet er z’n voordeel mee.

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en