capaciteitstarief

Het capaciteitstarief in de kijker

Vroeger betaalde je alleen voor de hoeveelheid kWh die je afnam van het net, maar aan dat systeem kwam een einde met de invoering van het capaciteitstarief. Dat is geen extra bijdrage, maar een andere manier van rekenen. Daarbij wordt niet meer alleen gekeken naar hoeveel elektriciteit je verbruikt, maar ook naar hoeveel elektriciteit je tegelijkertijd verbruikt. Het gemiddelde van je twaalf ‘maandpieken’ bepaalt hoeveel je capaciteitstarief dat jaar bedraagt. Welke redenering daarachter zit en hoe je een negatieve impact op je energiefactuur vermijdt? Je leest het hier. 

Waarom is het capaciteitstarief nodig?

We verbruiken steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld om zwembaden of onze woning te verwarmen, en we rijden vaker elektrisch. Groene alternatieven zoals e-wagens en warmtepompen helpen ons evolueren naar een emissieloze samenleving, maar ze kunnen ook tot piekbelastingen leiden. Beeld je maar eens in dat iedereen ‘s avonds na het werk zijn of haar elektrische wagen inplugt. Het capaciteitstarief is bedoeld om zo’n overbelasting van het net te vermijden: wie hoge pieken veroorzaakt, zal meer betalen dan consumenten die hun verbruik beter spreiden.

Nettarieven versus energiekost 

Je energiefactuur valt uiteen in drie onderdelen: de energiekost, de nettarieven en enkele heffingen. Het capaciteitstarief geldt alleen voor het deel ‘nettarieven’. Die maken wij als leverancier rechtstreeks over aan de distributienetbeheerder voor onder meer de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Volgens de VREG zijn de nettarieven voor een gemiddeld gezin verantwoordelijk voor zo’n 14% van het totale factuurbedrag. 

Sinds de invoering van het capaciteitstarief is het onderscheid tussen dag- en nachttarief verdwenen voor de nettarieven. Op het deel energiekost is het wel nog van toepassing.

Doe je maandpiek dalen

Dankzij cijfers van de VREG kan je jouw verbruikspieken vergelijken met die van andere Vlamingen. 

  1. Check via Mijn Fluvius wat je piekvermogen per maand is.
  2. Bereken het gemiddelde door de vermogens op te tellen en te delen door het aantal maanden.
  3. Vergelijk je resultaat met de gemiddelde maandpiek van Vlaamse gezinnen in de tabel van de VREG. Je zal zien dat die rond de 4 kW ligt.

Zit je daar (ver) boven? Probeer je energieconsumptie dan beter te spreiden door toestellen waarvan het niet uitmaakt wanneer je ze gebruikt niet in te schakelen op je piekmoment. Dat is voor de meeste gezinnen het moment waarop ze het avondeten klaarmaken. Concreet betekent dat dat je je wasmachine, vaatwasmachine of droogkast niet opzet terwijl je achter de kookpotten staat. Simpel, maar efficiënt!

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en

Energie.be

Ga voor een job met meer energie

Een eerlijke en eenvoudige energiesector – da’s onze missie. Ook als werkgever. Lees hier hoe we dat waarmaken en ontdek of werken bij Energie.be jou ook energie geeft.