10 misvattingen over het capaciteitstarief

We legden al uit wat het capaciteitstarief inhoudt en hoe je het moet interpreteren in de klantenzone. In dit artikel helpen we enkele mythes over het capaciteitstarief de wereld uit.

1. “Het capaciteitstarief komt boven op mijn huidige factuur” 

Het capaciteitstarief is behoorlijk complex. Het is dan ook normaal dat er nog misvattingen bestaan over deze manier van rekenen. Want dat is dus: het capaciteitstarief is een berekeningswijze, géén extra bijdrage. Sinds de invoering ervan op 1 januari 2023 telt voor je factuur namelijk niet alleen hoeveel elektriciteit je verbruikt, maar ook hoeveel elektriciteit je tegelijkertijd verbruikt

Niet je hele factuur wordt trouwens op die manier berekend. Het capaciteitstarief is enkel van toepassing op de kosten die je betaalt voor het gebruik van het elektriciteitsnet: de zogenaamde ‘distributienetkosten’ of ‘nettarieven’.

2. “Ik heb een oude analoge meter, dus het capaciteitstarief telt niet” 

Het klopt dat Fluvius de gegevens van een digitale meter nodig heeft om te weten waar je verbruikspieken zitten. Maar dat betekent niet dat eigenaars van een oude analoge meter uit de boot vallen. Als je een klassieke meter hebt, die dus geen pieken kan meten, dan betaal je gewoon een minimumbijdrage, die overeenkomt met een piek van 2,5 kW. Die vermenigvuldigen we met een kost per kW.

3. “Het heeft geen zin meer om zuinig te zijn met energie” 

Het capaciteitstarief geldt, zoals gezegd, alleen voor de distributienetkosten. Die maken gemiddeld 30% uit van de doorsnee elektriciteitsfactuur. Je werkelijke energiekosten nemen nog altijd een grotere hap uit je rekening: zo’n 45%. En die blijven we berekenen op basis van hoeveel kW je per uur verbruikt. Voor het capaciteitstarief moet je je verbruik spreiden (en niet al je toestellen tegelijkertijd opzetten), maar het loont dus zeker nog de moeite om zuinig om te springen met energie. Hoe je dat doet? Lees gerust onze ‘back to school’-, keuken- en vakantietips.

 4. “Ik mag mijn elektrische toestellen niet meer samen gebruiken”

Je moet inderdaad opletten dat je niet te veel huishoudelijke toestellen tegelijkertijd gebruikt. Wanneer je bijvoorbeeld je wasmachine, vaatwasmachine en droogkast opzet terwijl je ook nog eens achter de kookpotten staat, kan je een verbruikspiek veroorzaken die je voelt op je energiefactuur. Als eigenaar van een grootverbruiker moet je extra opletten: spreid je het gebruik van een warmtepomp of elektrische auto niet goed, dan kunnen ze je op kosten jagen. Door te investeren in slimme apparaten en sturing kan je je capaciteitstarief zeker onder controle houden.

5. “Het capaciteitstarief geldt ook voor de energie die ik op het net injecteer”

Voor de berekening van het capaciteitstarief telt enkel hoeveel energie je (tegelijkertijd) afneemt; niet hoeveel je op het net zet. Het capaciteitstarief is met andere woorden alleen een afnametarief.

6. “Ik betaal meer voor een piek vroeg in de avond”

Dit klopt niet. Het capaciteitstarief houdt alleen rekening met de grootte van je piek, niet met het moment waarop die piek valt.

7. “Als ik de maximale vermogens van al mijn toestellen optel, ken ik mijn maandpiek”

Het klinkt misschien logisch om de som te nemen van de vermogens van alle elektrische toestellen die je samen aanzet, maar toch is dat geen goeie referentie voor het capaciteitstarief. Je grootste verbruikspiek van de maand komt in de praktijk namelijk neer op het hoogste kwartiervermogen van de maand (omdat je digitale meter elk kwartier je verbruik registreert), en niet al je toestellen staan een kwartier lang aan. Ze draaien ook niet constant op het hoogste vermogen. Sommige toestellen blijven dan weer wél de hele tijd werken, zoals je diepvriezer en koelkast. De maximumvermogens van je toestellen optellen, helpt dus niet om je maandpiek te kennen. Je klantenzone is een betrouwbaardere bron.

8. “Pieken boven 2,5 kW zijn duurder”

Voor elke kW van je verbruikspiek geldt hetzelfde tarief. De pieken boven 2,5 kW kosten dus niet méér. 2,5 kW is gewoon de ondergrens of de minimumbijdrage die iedereen betaalt voor de distributiekosten.

9. “Ik rij elektrisch, dus het capaciteitstarief is nadelig voor mij”

Met het capaciteitstarief doe je er goed aan om te plannen, en je elektrische auto niet eender wanneer op te laden. Maar het klopt niet dat je sowieso duurder uitkomt. Wie het slim speelt, kan net geld besparen. Als je je verbruik maximaal spreidt, een slimme laadpaal strategisch inzet en traag laadt, zal je energiefactuur wellicht lager zijn dan vóór de invoering van het capaciteitstarief.

10. “Ik heb een driefasige aansluiting, dus ik betaal extra”

Doen we je nu twijfelen over welk type aansluiting je hebt? Als gewone consument heb je wellicht geen driefasige aansluiting. Dit is een type elektrische aansluiting dat drie afzonderlijke stroomvoerende geleiders (fasen) gebruikt, naast een neutrale geleider en een aardgeleider. Dit systeem vind je vooral in industriële en commerciële omgevingen. In elk geval maakt het voor het capaciteitstarief niet uit of je een gewone monofasige of een driefasige elektriciteitsaansluiting hebt. Het enige dat telt, is de piek in verbruik die je digitale meter registreert (of waarvoor je met een oude meter een standaardbijdrage betaalt).

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

goedkoop verhuizen
Geen categorie

Goedkoop verhuizen in 5 tips

Dat een huis of appartement kopen of huren geld kost, spreekt voor zich. Maar ook verhuizen kan nefast zijn voor je bankrekening. Gelukkig zijn er

Energie.be team vacature
Energie.be

Word jij onze nieuwe Customer Succes Agent?

Creëer lange termijn klantenrelaties en help ons de energiemarkt voorgoed veranderen 💥 Energie.be een no-nonsense energieleverancier die zich richt op het vereenvoudigen van de energiemarkt en