energievreters

Doe die energievreters een toontje lager zingen…

Om te vermijden dat je een hoge energiefactuur krijgt, kun je zonnepanelen installeren en eventueel voor een thuisbatterij opteren. Slimme keuzes natuurlijk, maar je hoeft het zelfs zo ver niet te gaan zoeken. Je kunt namelijk heel wat energie besparen door het verbruik van je huishoudtoestellen onder de loep te nemen. Want hoewel je verwarming de grootste hap uit je energiebudget neemt (ze is goed voor 60% van het energieverbruik bij een gemiddeld gezin), zijn ook je koelkast, vriezer, vaatwasser en droogkast verre van onschuldig … Zo leer je deze energievreters om het een beetje rustiger aan te doen!

Je vriezer als één van de grootste energievreters

We hebben het al aangehaald als een tip om energie te besparen: je vriezer regelmatig ontdooien maakt een wereld van verschil. Hoe dikker de ijslaag die tegen de wanden en de binnenkant van de deur kleeft, hoe meer energie je diepvriezer nodig heeft om op temperatuur te blijven. 

Bespaartip voor je koelkast

Is je koelkast meer dan tien jaar oud? Dan is het misschien een goed idee om aan vervanging te denken. Net als de diepvriezer draait dit toestel namelijk dag en nacht op volle toeren. Terwijl een ijskast met vriesvak van vijftien jaar oud jaarlijks zo’n 400 kWh energie vreet, heeft een nieuw toestel (A+++) slechts 100 kWh per jaar nodig. Daarnaast kun je energie besparen door de roosters van je ijskast schoon te houden, zodat de koude lucht vlot kan circuleren en de warmte vlot kan afgevoerd worden.

Vaatwasser: altijd vol laden!

Ook voor je vaatwasser geldt dat je het beste voor een exemplaar met energieklasse A kiest. Zo’n toestel verbruikt namelijk maar 116 kWh per jaar, terwijl de slechtste leerling van de klas (eentje met een G-label) meer dan het dubbele vraagt. Verder vermijd je dat je vaatwasser een energievreter wordt door hem Tetris-gewijs altijd goed vol te laden en het ecoprogramma te selecteren. Dan draait je toestel misschien wel langer, maar het doet de vaat op een lagere temperatuur, waardoor je op het einde van de rit toch electriciteit hebt bespaard. 

Droogkast gebruiken? Liever niet …

Aan het allernieuwste model warmtepompdroogkast ben je zo’n 175 kWh per jaar kwijt. Da’s een pak beter dan een model met energielabel C (goed voor zo’n 577 kWh/jaar), maar het blijft natuurlijk een grootverbruiker. Als je je was aan de lucht kunt drogen in de tuin, in de garage of op je terras, dan geniet die optie nog altijd de voorkeur. Je wasgoed verslijt zo ook minder snel én het gaat heerlijk ruikend terug de kast in. Gebruik je toch de droogkast? Selecteer dan voordien een hoog toerental op je wasmachine. Zo komt je was er droger uit, en moet hij minder lang in de droogkast.

Wasmachine met ecoprogramma

Net zoals de vaatwasser zet je je wasmachine het best op het ecoprogramma én laad je ze het best vol (zonder natuurlijk over het maximumgewicht te gaan). Terwijl je 50% minder energie verbruikt met een volle trommel op ecostand, zakt dat percentage naar 15% wanneer je wasmachine maar half gevuld is. Ten slotte hoef je meestal niet zo warm te wassen als je misschien geneigd bent te doen. Voor de meeste kleding volstaat 30°C.

Je energieverbruik meten

Benieuwd hoeveel je huishoudtoestellen nu écht verbruiken? Vermenigvuldig dan het aantal uren gebruik per dag met het aantal dagen gebruik per jaar, en met het vermogen van het toestel (in watt) gedeeld door 1.000. Zijn we je kwijt? Een voorbeeld schept vast duidelijkheid. Even teruggrijpen naar de koelkast: die draait elke dag (356 dagen), de hele dag (24 uur). Voor een exemplaar met een vermogen van 33 watt geeft dat 24 x 365 x (33/1.000), of 289 kWh/jaar.

En je energietarief?

Ben jij tot slot wel zeker dat je een interessant energietarief hebt? Bereken hoeveel je zou betalen als klant bij Energie.be!

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

capaciteitstarief energie
Energie uitgelegd

Wat houdt het capaciteitstarief in?

Bij Energie.be hechten we veel belang aan eenvoud en transparantie. Daarom kan je je verbruik makkelijk opvolgen via je klantenzone. Je ziet er onder meer

Dynamisch tarief interessant
Energie uitgelegd

Wanneer is een dynamisch tarief interessant?

Bij Energie.be kan je instappen op het dynamisch tarief. Zo’n dynamisch contract houdt rekening met de fluctuerende prijzen per uur voor elektriciteit en gas. Je