energieovernamedocument

Verhuis gepland? Denk aan je energieovernamedocument

Een nieuw huis of appartement gevonden? Proficiat! Misschien ben je al aan het nadenken over de perfecte plaats voor je zetel, eettafel of favoriete plant. Maar … je hebt jammer genoeg ook nog wat administratie af te handelen. Over je energiecontract hoef je alvast je hoofd niet te breken, want hier vertellen we je stap voor stap wat je moet doen om dat in orde te brengen. Een tipje van de sluier: het energieovernamedocument speelt in elk scenario een belangrijke rol!

Wat is het energieovernamedocument?

De oude bewoners gaan een eindafrekening krijgen voor hun verbruik op jouw nieuwe adres. Daarom is het belangrijk om de meterstanden zwart op wit te hebben, met jouw handtekening en die van je voorganger(s). Zo ontstaat er nadien geen discussie over de afrekening, die gebeurt op basis van het effectieve verbruik, én zo vertrek jij met de correcte gegevens op je nieuwe adres.

Gelukkig hoef je niet zelf te gaan uitzoeken wat jullie op papier moeten zetten: je gebruikt gewoon het energieovernamedocument van de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt of VREG. Hierop komen de gegevens van beide partijen te staan, het leveradres, de verhuisdatum, de EAN-codes, en de meternummers en -standen. Je vult het document in op de dag dat je je sleutels krijgt (spannend!), en ondertekent het samen met de vorige bewoners. Die laatste krijgen trouwens pas een slotafrekening wanneer jij een nieuw energiecontract afsluit. Wacht er dus niet te lang mee.

Een energieovernamedocument is dus niet hetzelfde als een energiecontract. Zo’n contract moet de nieuwe bewoner aangaan, met het energieovernamedocument als basis. Zolang de nieuwe bewoner geen contract aangaat bij een leverancier naar keuze, kan de vorige bewoner geen slotafrekening ontvangen.

Op zoek naar een leeg exemplaar? Download hier jouw energieovernamedocument. Druk voor de zekerheid een extra velletje af, want een schrijffout is snel gemaakt. Let op: je moet de EAN-codes volledig noteren. Geen EAN-codes ingevuld? Dan kun je ze altijd nog opvragen bij Fluvius, via het contactformulier.

Ik verhuis en …

… heb nog geen energiecontract 

Ga je voor het eerst alleen wonen of heb je om een andere reden – bijvoorbeeld bij een echtscheiding – nog geen energiecontract? Ten laatste dertig dagen na je verhuis moet je een contract afgesloten hebben bij een energieleverancier naar keuze. Daarvoor heb je het energieovernamedocument nodig. Helemaal onderaan deze blog vind je enkele tips om de juiste leverancier te vinden.

… wil mijn energiecontract mee verhuizen

Je bent tevreden van je huidige energieleverancier en wil er ook op je nieuwe adres mee in zee gaan? Dat kan perfect: je kan je verhuis makkelijk doorgeven via de klantenzone van je leverancier. Zo zal je contract op je oude woning afgesloten en je nieuwe contract direct opgestart worden. Tijdens de procedure gaat die je vragen om je EAN-codes in te geven. Neem dan de codes van je nieuwe woning – niet die van je oude.

… wil van leverancier veranderen

Nieuwe woning, nieuwe energieleverancier? Als dat jouw aanpak wordt, dan moet je twee dingen doen:

  1. stuur het energieovernamedocument van jouw oude woning naar je huidige leverancier, met de boodschap dat je je contract wil stopzetten. Dit kan je normaal gezien allemaal via de klantenzone regelen. Zo heeft je leverancier de juiste meterstanden om je afrekening te maken. Het is belangrijk om duidelijk te vermelden dat je geen contract wil op je nieuwe adres.
  2. je gaat een contract aan bij de leverancier van je keuze. Als reden geef je op dat je verhuist. Ook in dit geval moet je het energieovernamedocument opgeven, zodat je met de juiste meterstanden start. Geen idee welke leverancier bij jou past? Check dan onze tips helemaal onderaan.

… heb geen energiecontract meer nodig

Stel: je trekt bij iemand in of de residentie regelt je energievoorziening voor jou. Dan heb jij zelf geen energiecontract meer nodig (de huisgenoot, het zorgbedrijf, het OCMW of een andere partij die je energievoorziening regelt, heeft natuurlijk wél een energiecontract). Breng je leverancier hiervan op de hoogte wanneer je het energieovernamedocument opstuurt. Blijft je oude woning leegstaan? Laat dit dan weten aan de klantendienst van je energieleverancier.

Een nieuwe leverancier nodig? 

Om een nieuwe energieleverancier te vinden, kun je de V-Test doen van de VREG. Denk er daarbij wel aan dat sommige leveranciers tijdelijke promo’s hanteren die een vertekend beeld geven, of werken met lage tarieven voor het eerste jaar, om die na een stilzwijgende verlenging van je contract plots de hoogte in te jagen. Bij Energie.be doen we daar niet aan mee. Wij gaan voor hetzelfde, voordelige tarief voor iedereen. Meer weten? Lees hier waar we voor gaan en waar we voor staan!

Artikels die jou ook kunnen interesseren:

Zelfverbruik
Energie uitgelegd

Meer zelfverbruik als maatregel tegen blackouts

Denk jij bij een elektriciteitscentrale vooral aan dampende schoorstenen en gigantische koeltorens? Dan verdient dat beeld een kleine update. Vandaag gaat het eerder om een