Categorieën
Energie uitgelegd

Top 3 valkuilen bij het vergelijken van je energiecontract

Hoe wordt mijn prijs per kWh berekend? Zijn welkomstkortingen de moeite waard? Welke prijzen kan ik met elkaar vergelijken? Dit zijn vragen die je je vast al hebt gesteld wanneer je op zoek ging naar een nieuwe energieleverancier. En dat begrijpen we, want een energiecontract vergelijken is erg complex, zeker in een markt vol valkuilen. Voor je het weet laat je je vangen door één van de onderstaande valkuilen.

In dit artikel leggen we de drie meest voorkomende valkuilen uit en hoe je ze kan voorkomen.

1. Misleidende promo’s en kortingen

Heb je bij het vergelijken van een nieuw contract een aantrekkelijke welkomstkorting gezien? Laat je niet misleiden, want zo’n promotie lijkt goed voor je portemonnee, maar dat is niet altijd het geval.

Allereerst kunnen er veel voorwaarden verboden zijn aan zo een promotie.  Verplichte betaling via domiciliëring, korting pas na 12 maanden, nooit een betaalherinnering ontvangen,… Zodra je één van de voorwaarden verbreekt, verdwijnt je promotie direct. Lees dus steeds de voorwaarden goed na alvorens je kiest voor een promotie. 

Daarnaast verbergen die tijdelijke promo’s vaak dure contracten. Je moet er de kleine lettertjes en voorwaarden al zorgvuldig op nalezen om te ontdekken dat je eigenlijk je akkoord geeft met een duur contract dat net iets goedkoper wordt dan ons scherp tarief door de ‘promotie’… Na jaar één loopt je promotie af en betaal je hem dubbel en dik terug met je veel te duur tarief en hoge jaarlijkse abonnementskosten. 

Je kan er dus voor kiezen om jaarlijks van promo naar promo te hoppen of om voor een altijd scherp tarief te kiezen. Dat kan bij Energie.be. We bieden één tarief aan dat je steeds terugvindt in de top van de V-test. Aan addertjes onder het gras doen we niet mee. Bij Energie.be weet je waar je aan toe bent.

2. Dure verlengingstarieven bij contractvernieuwing

Wettelijk gezien moet jouw leverancier je steeds vernieuwen op het goedkoopste, vergelijkbaar tarief. Echter, gebruiken veel leveranciers verschillende trucs zoals bepaalde extra diensten of voordelen aan jouw tarief te hangen. Een jaar later zijn die extra diensten of voordelen er niet meer, waardoor je tarief combinatie geen goedkoper alternatief heeft op het moment van de verlenging. Hierdoor betalen meer dan 1,2 miljoen Belgische huishoudens tot wel € 1000 per jaar te veel aan energie.

Lees dus altijd de kleine lettertjes van jouw nieuw contract goed na en doe steeds een vergelijking op de V-test. Daar vind je het huidige aanbod en service sterren van elke leveranciers terug. 

Bij Energie.be bieden we maar één tarief aan: zo krijg jij als bestaande klant dus exact hetzelfde tarief als nieuwe klanten. Het tarief dat we aanbieden is steeds het goedkoopst mogelijke aanbod op dat moment.

3. Het vergelijken van een oud en nieuw variabel tarief

Een variabel tarief is complex. Maar het vergelijken van een oud met alle nieuwe tarieven die aangeboden worden is nog complexer. Je kan namelijk niet zomaar de vergelijking maken op basis van de vermelde prijs per kWh op jouw huidige tariefkaart. Dit is namelijk een inschatting van op het moment dat je voor dit tarief koos en kan afwijken van de huidige marktsituatie. 

Bij een variabel tarief teken je in op een formule en niet op een bepaalde prijs/kWh zoals bij een vast tarief. In die formule is één variabele: de groothandelsmarkt. Om een variabel tarief toch in een prijs per kWh te kunnen voorstellen, maken we op het moment dat je intekent een inschatting van de markt voor de komende 12 maanden. Elke leverancier kiest voor een kleine marge toe te voegen op deze marktprijs voor energie. De leverancier kan zo een opbrengst of marge maken op de energie die je verbruikt. Een duurdere formule betekent dus een hogere marge boven op deze groothandelsprijs. Als je de groothandelsprijs invult in je tariefformule zal je een bepaalde prijs per kWh uitkomen. Deze prijs is dus een inschatting van jouw tarief voor de komende 12 maanden op basis van je tariefformule. 

Omdat op je tariefkaart dus je prijs per kWh wordt voorgesteld aan de hand van de index van dat moment, is deze dus niet vergelijkbaar met een tarief dat vandaag wordt ingeschat. De marktomstandigheden blijven veranderen en dus de inschatting voor de komende 12 maanden ook.

Wij maakten als allereerste leverancier het mogelijk om je huidige tariefkaart te vergelijken met ons nieuw aanbod. Daarvoor kan je onze tariefcheck doen die gebruikt maakt van een AI-tool om jouw tarief te analyseren en je besparing met ons nieuwe tarief 100% correct te bepalen.

De beste energieleverancier kijkt vooruit!

Je bent bij ons dus zeker van een bijzonder scherpe prijs voor je energie, die ook nog eens Belgisch en groen is. We zetten bovendien in op een langetermijnrelatie met jou als klant. Daarom vinden we eerlijkheid zo belangrijk: bij ons geen verborgen kosten, maar wel een snelle en toegankelijke klantendienst. Dankzij deze aanpak ligt de klanttevredenheid hoog. Dat blijkt opnieuw uit de service check van de VREG, waar onze service de maximumscore van vijf sterren krijgt.

Categorieën
Tips & tricks

3 tips om energie te besparen in de zomer

Dat jij tijdens de zomermaanden wellicht blaakt van de energie, betekent natuurlijk niet dat je keukentoestellen plotseling stroom in overvloed hebben. We staan er iets minder bij stil dan wanneer de verwarming volop draait, maar ook op zwoele dagen loont het om je verbruik onder de loep te nemen. We zetten enkele tips op een rij voor wie energie wil besparen in de zomer.

  1. Temperatuurregeling zonder verspilling 

Je thermostaat mag op zomerstand, zodat je verwarming zeker ‘s ochtends niet aanslaat, wanneer het nog verrassend fris kan zijn. De zon zal snel genoeg voor warmte zorgen. 

Ook de temperatuur van je warmwaterboiler mag naar omlaag, tot zo’n 60 graden. Een moderne verwarmingsketel verbruikt sowieso niets als er geen warmtevraag is. Dat voordeel heb je niet bij een ouder model met een waakvlam. Toch is het toestel volledig uitschakelen niet zo slim. De pomp van je verwarmingsketel kan blokkeren tijdens het herstarten, en je boiler kan bezoek krijgen van bacteriën zoals legionella (die in water tot 55 graden kunnen overleven).

Zorgt een gaskachel bij jou voor gezelligheid in de herfst- en wintermaanden? In de zomer is die extra warmte overbodig. Schakel dus de waakvlam van je gasverwarming uit om je energieverbruik terug te dringen. 

  1. Sluipverbruik verminderen 

Je kent natuurlijk de bespaartip om elektrische apparaten uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Tijdens de zomermaanden heb je nog een extra reden om hierop te letten. Toestellen die constant aanstaan, geven namelijk warmte af. Hoewel dit op het eerste gezicht verwaarloosbaar lijkt, kan de hitte van laptops, tablets, televisies, opladers en versterkers de temperatuur in je woning toch gevoelig verhogen. Trek dus de stekkers uit, zeker als je op reis vertrekt, of investeer in een stekkerdoos met aan- en uitknop.

  1. Het goeie (buiten)leven 

Van dampende potten tot een gloeiende oven: koken brengt heel wat hitte met zich mee. Kies bij warm weer voor een frisse salade in plaats van voor een warme maaltijd. Zo hou je je huis koel en verbruik je ook nog eens minder energie. Of verplaats je keuken naar buiten door te gaan barbecueën. 

Bij een lange zomeravond hoort sfeervolle tuinverlichting. Hangen er bij jou op het terras of aan de haag nog lichtsnoeren op gloeilampjes? Vervang ze door slingers op zonne-energie of met ledlampen. Wie nog meer wil besparen op verlichting, installeert het best een lichtsensor of bewegingsmelder. Dan gaan je lampen alleen aan als het nodig is.


Tot slot laat je je grasmaaier maar zo veel mogelijk op stal. Hoe korter je je gazon maait, hoe sneller die groeit. Ook de bijen zullen je dankbaar zijn voor een weelderig grastapijt!

Geen gedoe met overstappen 

Ook voor je energiecontract bewust keuzes maken? Als Energie.be-klant ben je altijd zeker van het scherpste tarief